Frank Martin: Kaksoiskuoromessu 14.4. ja 26.4.

18.3.2024

Helsinkiläinen Ahjo Ensemble ja tamperelainen Kamarikuoro Näsi yhdistävät huhtikuussa voimansa, kun Frank Martinin vaikuttava Kaksoiskuoromessu kuullaan yhteiskonserteissa kummankin kuoron kotikaupungissa.

Kaksoiskuoromessu on sävelletty sata vuotta sitten (1922–1926), mutta se esitettiin ensimmäisen kerran vasta vuosikymmeniä myöhemmin 1963, koska säveltäjä ei halunnut aluksi altistaa sitä julkiselle arvostelulle. Martin koki, että teoksessa on niin vahvasti kysymys hänen henkilökohtaisesta suhteestaan Jumalaan, että ahdistui ajatuksesta, että teosta arvioitaisiin puhtaasti sen esteettisten ominaisuuksien pohjalta. Ensiesityksestään alkaen säestyksetön, ihmisäänen voimaan pohjautuva teos on kuulunut kuoromusiikin kantakirjallisuuteen ja sitä esitetään nykyäänkin paljon. 

Konsertissa kuullaan myös muuta musiikkia. Kuorojen yhdessä laulama Peace I Leave with you tiivistää tunnelman hyvin: Kamarikuoro Näsin ohjelmiston punainen lanka on rauhan etsiminen ja lähimmäisenrakkaus, erityisesti pakolaisteemaan peilaten. Ahjo Ensemblen osuudessa pohditaan ihmisen paikkaa tässä maailmassa, ja sitä voimaa ja turvaa, jota ihmiset voivat uskonnosta hakea.

Kuorojen yhteiskonsertit kuullaan Helsingissä Kallion kirkossa sunnuntaina 14.4. ja Tampereella Tuomiokirkossa 26.4. Kuoroja johtaa Julia Lainema. Liput 20/15 € ovelta ja Ahjon Holvi-verkkokaupasta.

Takaisin etusivulle